{"principal":[{"id":"re_03","id_slug":"una-terra-de-llonganisses","nom":"Una terra de \u201cllonganisses\u201c","ganxo":"Cal tastar les \u201cllonganisses\u201c d\u2019aquesta terra, fortes de pebre, blanques, negres, bullides, seques o a la brasa.","descriptor":"La ramaderia porcina \u00e9s omnipresent a les comarques del ponent i aix\u00f2 s\u2019ha tradu\u00eft magistralment a la cuina. Encara que m\u00e9s que de porcs, caldria parlar de \u201ctocinos\u201d, perqu\u00e8 \u00e9s aix\u00ed com a Vallbona sentireu anomenar l\u2019animal del qui tot s\u2019aprofita.**b**","contingut":"[{\"titol\":\"La ubiq\u00fcitat del porc\",\"contingut\":[{\"text\":\"Com a tot l\u2019Urgell, la Segarra, les Garrigues i les comarques lim\u00edtrofes, la ramaderia porcina hi est\u00e0 profundament arrelada. Impossible no veure-hi, -potser tamb\u00e9 ensumar-hi...-, les nombroses granges a les afores de les seves poblacions. Durant molts anys, el porc ha estat en aquestes terres la carn de refer\u00e8ncia i la seva matan\u00e7a es celebrava amb una gran festa que convocava fam\u00edlies senceres, ve\u00efns i amics. **b****b**Avui dia, ha estat impossible mantenir aquesta tradici\u00f3 a causa de l\u2019estricte regulaci\u00f3 que afecta els escorxadors. No obstant aix\u00f2, Vallbona n'ha recuperat recentment una part, tot posant l'accent en la seva vessant m\u00e9s social i festiva. \"}]},{\"titol\":\"La deliciosa \u201cllonganisssa\u201d (o botifarra pels barcelonins...)\",\"contingut\":[{\"text\":\"Segurament \u00e9s la fabulosa, la grassa, la picant \u201cllonganissa\u201d d\u2019aquesta terra l\u2019aportaci\u00f3 m\u00e9s original a l\u2019univers de l\u2019embotit que hagi fet mai aquesta terra. Cal fer notar al foraster, en perill de veure\u2019s atrapat en un malent\u00e8s, que en catal\u00e0 occidental, \u201cllonganissa\u201d no \u00e9s ni un fuet ni una salsitxa seca com podria pensar, sin\u00f3 simplement la botifarra crua.\"},{\"src\":\"re_03_botifarres.jpg\",\"descriptor\":\"Preparaci\u00f3 de llonganisses a Vallbona durant la \u201cMatan\u00e7a del porc 2016\u201d.\"}]},{\"titol\":\"Tipus de llonganisses i botifarres\",\"contingut\":[{\"text\":\"Les botifarres i \u201cllonganisses\u201d que es poden provar i comprar en aquesta terra (als pobles ve\u00efns de Mald\u00e0, Belianes, Bellpuig, T\u00e0rrega...) s\u00f3n moltes i molt variades; les m\u00e9s t\u00edpiques, les de tota la vida, sense entrar en sub-varietats ni noves creacions s\u00f3n: la \u201cllonganissa\u201d crua, molt forta de pebre; la \u201csecallona\u201d que no \u00e9s altra cosa que la pr\u00f2pia llonganissa crua deixada assecar; la botifarra blanca, que \u00e9s una \u201cllonganissa bullida\u201d pensada per menjar freda i que pot recordar al bull per\u00f2 m\u00e9s picant; i finalment la botifarra negra, feta amb sang, tamb\u00e9 bullida i que sol passar-se per la paella, encara que hi ha sibarites que tamb\u00e9 l\u2019assaboreixen freda com a entrem\u00e8s. \"}]}]","imatge_icon":"re_03_embotits.jpg","ic_imatge":"re_03_corretossino.jpg","valoracio":"3","tipus":"re","subcategoria":"","transport":"","audioFitxer":"","contacta":"","poisRuta":"","relacionats":"cu_10, ne_03,ne_06","galeria_im":"[{\"fitxer\":\"re_03_porc.jpg\",\"titol\":\"Matan\u00e7a del porc. Vallbona, 2016 \",\"text\":\"Del porc, tot s'aprofita. No hi ha part que no trobi lloc en un plat, conserva o \u00fas.\"},{\"fitxer\":\"re_03_botifarres.jpg\",\"titol\":\"Llonganisses crues\",\"text\":\"Preparaci\u00f3 de llonganisses a Vallbona durant la \u201cMatan\u00e7a del porc 2016\u201d.\"},{\"fitxer\":\"re_03_corretossino.jpg\",\"titol\":\"El \u201cCorretossino\u201d\",\"text\":\"Colla de T\u00e0rrega, amb algun membre vallbon\u00ed en les seves files, durant un \u201ccorretossino\u201d. El \u201ccorretossino\u201d sol participar a cercaviles i festes majors amb una especial predilecci\u00f3 pels correbars. El porc \u00e9s ja un animal tot\u00e8mic d'aquestes comarques.\"}]","sphere_im":""}],"relacionats":null}
Una terra de “llonganisses“
Cal tastar les “llonganisses“ d’aquesta terra, fortes de pebre, blanques, negres, bullides, seques o a la brasa.
La ramaderia porcina és omnipresent a les comarques del ponent i això s’ha traduït magistralment a la cuina. Encara que més que de porcs, caldria parlar de “tocinos”, perquè és així com a Vallbona sentireu anomenar l’animal del qui tot s’aprofita.
Info pràctica
Comparteix a xarxes socials
Utilitats de la fitxa
Situa el contingut al mapa
Relacionats
Si vols ampliar la informació, consulta les fitxes relacionades.
Restaurant El Tallat
Restaurant, molt espaiós, especialitzat en els plats forts de la cuina tradicional catalana d’int...
Vallbona Cafè
El cafè del poble de tota la vida.
Agricultura i paisatge
Sense mar ni tampoc grans muntanyes, Vallbona s’amaga en una serra de valls sorprenentment remotes...